T'interessa

Organismes

novetats

Rehabilitació i Innovació en arquitectura

Ves enrere El COIICV signa l'acord amb la Generalitat per a l'impuls en la implantació de la metodologia BIM

El COIICV signa l'acord amb la Generalitat per a l'impuls en la implantació de la metodologia BIM

El Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana (COIICV) ha subscrit l'acord entre la Generalitat i els col·legis professionals per al foment d'una metodologia de digitalització que permet aconseguir millors estàndards de sostenibilitat. En la presentació d'aquest acord, que ha tingut lloc hui, la degana del COIICV, Nieves Romero, ha agraït a la Generalitat la confiança depositada en el COIICV "per al desenvolupament d'un projecte d'aquesta envergadura i sobretot davant el repte tan important que se'ns presenta".

La degana del COIICV ha recalcat la importància de la metodologia BIM (Building Information Modeling) que impulsa aquest acord, ja que "permet una millor coordinació entre arquitectes, enginyers, constructores, facility managers, fabricadores i altres agents implicats en totes les fases del projecte arquitectònic. La coordinació es produeix des del disseny, construcció i fabricació d'elements fins al manteniment una vegada l'edifici està en ús. Tot això ofereix una visió-informació de 360º de qualsevol projecte i poder assegurem que les obres no superaran ni el preu ni els terminis inicials".

A més, Nieves Romero, destaca que aquest acord naix just abans que la Comissió Interministerial per a la implantació de la metodologia BIM en la contractació pública haja acordat emprendre l'elaboració del Pla d'implantació de BIM. Pla BIM cridat a transformar i digitalitzar la gestió i contractació pública sobre infraestructures i edificis, amb guanys de sostenibilitat, eficiència i qualitat, i a exercir de tractor per a la incorporació d'aquesta metodologia en el sector de la construcció en sentit ampli.

És per això que la degana, que ha insistit que el BIM "és una revolució que arriba per a quedar-se", permetent estalvis de fins a un 20 % dels costos de construcció, ha posat l'accent durant la seua intervenció que "és ací on des del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana hem de ser agents de canvi fonamental en la divulgació, formació, monitoratge i capacitació de noves metodologies en la gestió de projectes, de manera que permeta als professionals entendre aquesta innovadora metodologia de treball i les noves oportunitats de negoci que pot ajudar a generar".

Nieves Romero ha ressaltat el paper fonamental del COIICV, ja que "hem volgut abordar aquest projecte considerant la cadena completa de manera panoràmica i holística, no sols centrant-nos en la capacitació i les eines necessàries, sinó posant l'accent en la fase de sensibilització i de difusió".

La degana ha explicat que el programa dissenyat des del COIICV "permet una visió de 360º que suma una anàlisi per a identificar en quins punts ens trobem respecte a l'ús de BIM a la Comunitat Valenciana, la capacitació en formació BIM als professionals del sector, escoltar l'opinió d'experts referents en aquesta metodologia, i el conéixer dels testimoniatges d'empreses i professionals que ja estan alineats amb aquesta metodologia perquè puguen ser referents en l'ús de BIM com una tecnologia facilitadora en la gestió de vida de tot el cicle de vida d'un projecte".

Nieves Romero ha subratllat el lideratge d'aquest projecte per part de "docents experts i referents en metodologia als quals especialment vull oferir la seua dedicació i expertitizació en aquesta matèria. Comptem amb Benjamín González, enginyer industrial i director de Desenvolupament Corporatiu en CYPE Enginyers; David Martínez, arquitecte i soci fundador d'IBIM Building Twice, a més de professor en diferents institucions com a expert BIM, i Salvador Moret arquitecte i soci fundador d'Ensenyement és, a més, docent i instructor BIM a Linkedin i diferents institucions".

La degana ha posat especial èmfasi en el fet que "des del COIICV apostem per una preparació de totes les organitzacions que intervenen en l'adopció dels canvis necessaris tant en els aspectes culturals (compromís) com en els organitzatius (metodologia), que constitueixen els eixos principals d'aquest projecte i que no serien possible si no utilitzem eines tan potents com la difusió i la sensibilització a la societat".

El COIICV coincideix amb l'afirmació de la directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona, en què, tal com ha assenyalat, "un dels principals beneficis de l'ús de la tecnologia BIM és que suposa una transició cap a un entorn de treball en el qual preval la col·laboració. Això afavoreix que diferents agents interactuen, la qual cosa es tradueix en una ocupació més eficient dels recursos. Aquest és el benefici últim de l'ús de la tecnologia BIM, aconseguir el desenvolupament d'una arquitectura més responsable".

De la mateixa manera, agraeix l'aposta de Matarredona, de la seua direcció general, i de la Secretaria Autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, que lidera Laura Soto Francés, en assegurar que "invertir en la implementació de BIM en les obres, fomentant una compra pública ecològica, ha de ser part de la funció exemplaritzant que l'Administració té l'obligació d'escometre, amb vista a complir uns objectius de neutralitat climàtica. Aquesta metodologia permetrà integrar el disseny, la construcció i el manteniment d'aquests edificis des de l'inici, i per tant construir de forma més eficient".

"Des de les administracions públiques una vegada més hem de donar exemple, i en el context actual aquest tipus de processos són crucials. Si volem avançar en la transició ecològica, hem de promoure arquitectures més responsables que puguen gestionar-se de manera eficaç", ha assenyalat la directora general en una visió que el COIICV considera fonamental.

Informació addicional