T'interessa

Organismes

Notícies

Ves enrere BIM, la metodologia que transforma digitalment el sector de la construcció

BIM, la metodologia que transforma digitalment el sector de la construcció

El programa ‘Raonem’ de Llevant TV ha analitzat els avantatges d'aquest mètode de treball que integra en una plataforma tots els processos d'un mateix projecte | El Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana està fomentant el seu ús entre els professionals i empreses.

Font: https://www.informacion.es/comunidad-valenciana/2022/11/30/bim-metodologia-transforma-digitalmente-sector-79336965.html

Dissenyar en set dimensions. Aqueix és el futur – convertit en present – que permet ‘BIM’, una tecnologia o metodologia per al disseny de projectes que aspira a transformar digitalment el sector de la construcció en integrar, en una mateixa eina tots els processos d'un mateix projecte. BIM permet consultar quin és l'estat del projecte en qualsevol de les seues fases.

Des de fa mesos, el Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana (COIICV) està fomentant la difusió de la metodologia BIM entre els seus col·legiats i tots els professionals que intervenen en el cicle de vida d'un projecte. És per això que, en aquesta taula debat, s'han parlat de els beneficis que aquesta eina pot aportar tant per a les grans, mitjanes i petites empreses com per al sector públic. Entre els seus avantatges està l'augment de la productivitat, la reducció dels costos, l'optimització en el manteniment de les infraestructures i la consolidació de mètodes de treball més col·laboratius.

Per a conéixer en major profunditat la casuística d'aquesta eina, el programa Raonem de Levante TV – conduït per Arancha Ferrer – va voler obrir la seua finestra televisiva per a informar sobre els beneficis de l'ús de la metodologia BIM , un projecte que està desenvolupant el COIICV en col·laboració amb la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica. El projecte BIM Xpert que organitza el COIICV liderat per la GVA, pretén capacitar, sensibilitzar, promoure i difondre tots els avantatges d'aquesta eina que pretén digitalitzar el sector de la construcció.

El programa va comptar amb la participació de Nieves Romero, degana del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana; Nuria Matarredona, directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció de la Generalitat Valenciana; Pascual Lloria, CEO de l'empresa Gesman; i Héctor Saura, professor de departament d'Enginyeria de la Construcció i Projectes d'Enginyeria Civil de la Universitat Politècnica de València.

Entre altres temàtiques, els quatre participants en la tertúlia van analitzar els beneficis i avantatges de la implantació de BIM tant per a les empreses, ja siguen micropimes o grans empreses, així com per als clients.

Nous enfocaments i qualitat en els projectes

Segons Pascual Lloria, la implantació d'aquesta nova eina suposa utilitzar un “enfocament que difereix de la visió tradicional i que permetrà tindre avantatges competitius” per a tots aquells que l'implanten.

Noves dimensions i sostenibilitat

Agilitat en el treball i unificació són unes altres dels avantatges de BIM (Building Information Model). Saura indica que aquesta eina “està pensada per a un model tridimensional, amb moltes dimensions, no sols dibuixar en 2D, sinó en 3D, on a més s'incorporen els temps de treball, els elements i la sostenibilitat”. En integrar totes les fases del projecte en una mateixa plataforma és útil “per a tots els agents que intervenen en el procés -, com va apuntar Romero-, “des de l'inici fins al final, en les fases de concepte, disseny, execució, posterior control i manteniment i exportació”. D'aquesta manera “es comparteix la informació i cada participant pot aportar la seua informació, per la qual cosa es multiplica la qualitat del projecte”.

Però, què significa dissenyar en set dimensions? BIM permite tener una visión tridimensional del proyecto pero, además, incorpora altres “dimensions” com són els temps de treball, l'estat dels seus elements, el seu manteniment i sostenibilitat i,  a més, els residus que generarà en el futur.

Aquesta unificació permet “agilitzar temps, detectar qüestions de problemes futurs, reduir costos i, a més, que el producte final siga més sostenible”, va exposar Matarredona. La sostenibilitat és, sens dubte, una de les línies estratègiques de la Generalitat Valenciana en el desenvolupament econòmic de l'autonomia.

Es tracta d'una eina “molt útil” però que, en un primer moment, no és senzilla d'utilitzar. Per a fer-ho, és necessari que els professionals del sector coneguen els seus processos i metodologia. Per això, Saura va voler remarcar la importància de la formació perquè els diferents perfils professionals del sector “es trobaran sí o sí amb aquesta eina en el curt termini, per la qual cosa hauran d'ajustar-se als nous paràmetres” als quals aquesta obliga. Entre ells, va llistar les noves formes de lliurament de treball o les diferències en la manera de comunicar-se entre els diferents actors d'un projecte.

En aquest sentit, els quatre ponents van voler incidir en què el sector es troba en el moment idoni per a conéixer i submergir-se en aquesta metodologia, i que projectes com el que ha dut a terme el Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana i la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, és una eina valuosa ja que ofereix formació i acompanyament per a tots aquelles empreses i professionals que ho necessiten.

Agilitat, millora de la competitivitat, sostenibilitat i col·laboració multidisciplinària són les principals característiques d'un futur que ja és ací. I promet poder dissenyar en set dimensions gràcies a ‘Bim’.