Notícies

Ves enrere Bilbao tindrà 19 habitatges protegits construïts amb BIM

Bilbao tindrà 19 habitatges protegits construïts amb BIM

Aquesta setmana finalitzava el termini per a presentar ofertes a la licitació del contracte de construcció, la qual haurà d'incorporar la metodologia de treball Building Information Modeling

La construcció de 19 nous habitatges protegits al carrer Muntanya Eretza de Bilbao està cada vegada més a prop. Aquesta setmana finalitzava el termini per a presentar ofertes a la licitació del contracte d'execució d'obres, per la qual cosa el Govern Basc donarà prompte a conéixer el nom de la constructora encarregada d'aquest treball, el qual haurà d'incorporar, segons les exigències del contracte, la metodologia BIM (Building Information Modeling), basada en la col·laboració i la sostenibilitat, ja que garanteix l'efectivitat i evita els sobrecostos i imprevistos en el projecte.

Precisament és la sostenibilitat un dels punts clau d'aquest projecte, per al qual el Govern Basc, de la mà del departament de Medi Ambient, Planificació i Habitatge ha apostat per la fusta com l'element principal en les estructures, barandats i soleres. Aquests habitatges se situaran en el número 10 del carrer Muntanya Eretza, en Sant Adrián, i es repartiran en quatre plantes, amb quatre pisos en cadascuna d'elles, i una planta baixa ran de carrer, amb altres tres pisos.

Segons assenyalen des de la Direcció d'Habitatge, l'elecció de la fusta respon al fet que és un element la petjada mediambiental del qual és entre un 60% i un 75% inferior a la d'un bloc de formigó o acer. També permet estalviar temps, ja que no cal esperar que forge el ciment, i és un gran aïllant tèrmic i acústic, gràcies a la composició porosa i rígida que procuren els panells de fusta.

Una altra característica fonamental per a aconseguir fer d'aquest un projecte sostenible és la incorporació de la metodologia BIM en la construcció, alguna cosa pioner a Euskadi. Aquesta metodologia, cada vegada més comuna en els projectes d'obra pública, permet a tots els professionals implicats en el treball accedir a totes les dades actualitzades i anticipar-se als imprevistos que puguen sorgir, evitant així sobrecostos en el pressupost. Perquè es duga a terme de manera correcta i rigorosa, l'equip projectista i Govern Basc han confiat en l'empresa especialitzada Espai BIM -www.espaciobim.com-.

De fet, no és la primera vegada que recorre a aquesta consultora. “En 2017 vam tindre la sort de treballar en un projecte coordinat amb la Direcció d'Habitatge, Sòl i Arquitectura del Govern Basc, Visesa, Habitatge i Sòl d'Euskadi i Alokabide, que va consistir a analitzar els seus fluxos de treball per a traslladar-los a un entorn de treball BIM”, compte Borja Sánchez Ortega, Director de Projectes d'aquesta consultora navarresa i també Director del seu Màster BIM Manager Internacional en una entrevista per a aquesta mateixa empresa, per a qui “suposa una gran il·lusió ser presents en aquesta nova fase i encara més assumint el rol de BIM Manager”.
 

Font: https://www.deia.eus/bilbao/2022/09/09/bilbao-tendra-19-viviendas-proteccion-5991297.html