novetats

Ves enrere La Comissió Interministerial BIM aprova el document “Fonaments BIM en la contractació pública”

La Comissió Interministerial BIM aprova el document “Fonaments BIM en la contractació pública”

El 23% del conjunt de la licitació pública és susceptible d'emprar la metodologia BIM, segons un estudi de l'Observatori de Licitacions BIM de la Comissió Interministerial.

El subsecretari de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Jesús Gómez, ha presidit hui, en la seu del Ministeri, la quarta reunió de la Comissió Interministerial per a la incorporació de la metodologia BIM (Building Information Modeling) en la contractació pública on s'ha aprovat el document “Fonaments BIM en la contractació pública”.

El subsecretari i president de la Comissió Interministerial BIM ha destacat la seua satisfacció amb el ritme dels treballs de la Comissió, tant pel compliment del compromís adquirit d'aprovar un document tècnic de divulgació sobre BIM en 2022 com per l'estat dels treballs d'elaboració del Pla d'implantació de la metodologia BIM en la contractació pública.

La importància de la metodologia BIM

BIM és una metodologia de treball col·laboratiu i multidisciplinari per a la gestió i manteniment de projectes a través d'una model digital que permet gestionar de manera més senzilla i eficaç els processos de disseny, construcció i operació i proporcionar una base de confiança per a la presa de decisions.

Es considera que l'ús de requisits BIM en la contractació pública aporta avantatges de productivitat, reducció de terminis i errors i increment de l'eficiència en la despesa pública.

Segons un estudi de l'Observatori de Licitacions BIM de la Comissió Interministerial, que ha pres com a referència les licitacions del conjunt de les Administracions Públiques en 2001, el 23% del pressupost total de licitació pot utilitzar metodologia BIM i per tant beneficiar-se dels avantatges que ofereix aquesta metodologia.

Fonaments BIM en la contractació pública

El document aprovat en la quarta reunió de la Comissió Interministerial per a la implantació de la metodologia BIM en la contractació pública, forma part d'un conjunt de documentació tècnica que ha sigut necessària per al procés d'implantació homogènia de l'ús de requisits BIM en la contractació pública.

Es tracta d'un primer document conceptual i de divulgació que té com a objectiu presentar la metodologia BIM i contestar a les primeres preguntes que planteja l'ús de requisits BIM en les licitacions als gestors públics.

Aborda qüestions com per què i per a què s'ha d'emprar BIM, què pot fer BIM, com s'aplica i on es desenvolupa BIM, la tecnologia i estàndard associats i els perfils que implica l'ús de BIM.

El document està dirigit a l'Administració General de l'Estat i els seus organismes públics i entitats de dret públic vinculades o dependents així com a entitats i empreses involucrades en els contractes públics.

Ha sigut elaborat amb el suport d'un Comité Tècnic, compost per experts en la implantació de la metodologia BIM en el sector públic i serà pròximament publicat en la web de la Comissió Interministerial, CBIM

Foto de Ralph (Ravi) Kayden en Unsplash