Héctor Illueca i l'alcalde de Dénia signen un conveni per a cedir a l'Ajuntament el dret del tanteig i el retracte per a la compra d'habitatges

11/01/2022
Héctor Illueca i l"alcalde de Dénia signen un conveni per a cedir a l"Ajuntament el dret del tanteig i el retracte per a la compra d"habitatges

- La compra d'habitatges permetrà ampliar el parc públic municipal per a atendre emergències residencials
- Habitatge inverteix vora 400.000 euros a Dénia i el vicepresident destaca que l'oficina Xaloc ha atés 565 personesEl vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, i l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, han signat un conveni de col·laboració per a la cessió per part de la Generalitat dels drets de tanteig i retracte dels habitatges de la seua propietat situats en aquest municipi. Uns habitatges que, posteriorment, es destinaran a lloguer social a les famílies amb més necessitat residencial.

El vicepresident ha declarat que, amb aquesta visita, "reforcem una aliança amb la corporació municipal" d'un Ajuntament que últimament "ha demostrat la seua voluntat política d'intervindre en matèria d'habitatge amb polítiques públiques ambicioses al servei dels interessos generals".

El vicepresident Illueca ha destacat que, amb la signatura d'aquest conveni, "l'Ajuntament de Dénia se suma a la xarxa de municipis i entitats municipals col·laboradores de la Generalitat" en matèria d'habitatge. "Una xarxa cada vegada més gran que està permetent-nos ampliar el parc públic atenent, amb més precisió, les necessitats residencials de cada municipi".

Així mateix, ha assegurat que el tanteig i el retracte és una "eina innovadora que permet una intervenció profunda de l'Administració en el mercat immobiliari, que ha acreditat la seua eficàcia i ha permés ampliar el parc públic".

Tant és així que, dels 767 habitatges en què s'ha ampliat el parc públic durant aquesta legislatura en un total de 82 municipis, amb un cost de 43,1 milions d'euros, 476 han sigut a través del tanteig i el retracte, amb una inversió de 23,8 milions. Els 189 habitatges restants s'han incorporat per compra directa i 102 a través de concurs.

Així mateix, ha manifestat que l'aplicació del tanteig i el retracte permet "continuar avançant en un objectiu estratègic de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge, previst en el Pla Hàbitat 20-30, i que no és un altre que la municipalització de les polítiques d'habitatge". En aquest sentit, ha afegit que "en els pròxims mesos, farem un nou salt qualitatiu amb les diferents actuacions que estem articulant des de la Vicepresidència per a canalitzar els fons europeus cap a les entitats locals".

A més, ha recordat que, amb l'objectiu de fer possible un parc públic d'habitatge sòlid i estable en els municipis, la Generalitat facilita l'adquisició d'habitatge per part dels ajuntaments i cedeix els drets de tanteig i retracte de titularitat autonòmica.

En aquesta línia, ha subratllat que "és el medi idoni per a consolidar el patrimoni públic d'habitatge, ja que aquests immobles, en la majoria de casos, estan en condicions de posar-se a la disposició de la ciutadania amb caràcter immediat".

Per part seua, l'alcalde de Dénia ha assegurat que aquest conveni és "un pas més i plenament coherent amb les polítiques d'habitatge municipals", i ha agraït "aquesta possibilitat que se'ns ha brindat per a ampliar el parc públic". Així mateix, ha considerat que "l'aposta valenta per la descentralització" que està fent la Vicepresidència "posarà en marxa mesures d'autèntica justícia social que ajuden els col·lectius més vulnerables per a tirar avant".

Els habitatges que s'adquirisquen es qualificaran de protecció oficial amb caràcter permanent i s'incorporaran al parc públic municipal. Es destinaran a habitatge habitual de famílies, persones o col·lectius amb recursos socials escassos o en situació de vulnerabilitat.

Inversió en el municipi

Posteriorment, el vicepresident i l'alcalde s'han reunit per a tractar i analitzar l'execució dels principals projectes que la Conselleria du a terme en el municipi i que ascendeixen a una inversió de vora 400.000 euros. En la trobada també ha participat la directora general d'Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga.

En ajudes d'emergència per COVID-19, a través de la Direcció General d'Emergència Residencial, Dénia ha rebut 54.672 euros. Mentre que, per part de la Direcció General d'Habitatge, s'han destinat 120.000 euros a l'adquisició d'un immoble mitjançant un concurs de compra.

Pel que fa a la Xarxa Xaloc, el conveni amb el Consistori està dotat amb 69.000 euros. Referent a això, Héctor Illueca ha valorat com a "molt positiva la posada en marxa de l'oficina Xaloc a Dénia, que ha permés atendre 565 persones des de la seua obertura el mes d'octubre de 2020". A més, ha recordat que va ser un dels primers municipis de la Comunitat i el primer de la província d'Alacant en què es va posar en marxa l'oficina Xaloc.

L'oficina disposa de cinc unitats de servei. La primera d'aquestes és la de finestreta única en matèria d'habitatge, rehabilitació d'edificis i regeneració urbana per a proporcionar informació i assessorament sobre les polítiques públiques de la Generalitat.

A més de les unitats de gestió de l'hàbitat per al manteniment i la gestió de la borsa de sol·licitants d'un lloguer, també disposa de la de protecció de la tinença de l'habitatge per a proporcionar informació en processos d'execucions hipotecàries o qualsevol altre procediment legal. També té la unitat de rehabilitació i eficiència energètica i l'Observatori Local de l'Habitatge per a subministrar informació acurada i de valor sobre l'estat de les necessitats d'habitatge en el municipi.

Pel que fa al parc públic de la Generalitat a Dénia, són 52 els habitatges que es gestionen a través de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha) i en què la Conselleria ha invertit 90.000 euros en reparacions.

Actuacions a la Marina Alta

D'altra banda, el vicepresident també ha destacat les accions que la Conselleria ha posat en marxa en altres municipis de la Marina. Entre aquestes, destaca el Pla Conviure, que ha destinat 3.000 euros a la Vall de la Gallinera i altres 496.431 euros per a l'adequació i la remodelació dels carrers Sant Judes, Santa Anna i Alacant a Xaló. Es tracta d'una actuació consensuada amb el veïnat, ja que la proposta va sorgir a partir d'un procés participatiu que el municipi va portar avant.

En total, el Pla Conviure ha destinat 502.432 euros a la comarca de la Marina Alta. L'objectiu n'és la rehabilitació i l'adequació d'edificis del patrimoni municipal de caràcter social, cultural o històric, així com l'adequació de carrers, places o zones d'esplai o esbargiment, amb la finalitat de millorar les infraestructures i els equipaments d'una manera eficaç, ràpida, eficient i sostenible. Héctor Illueca ha declarat que, amb aquestes ajudes, "posem l'accent en la democratització dels carrers de la Marina Alta, en el fet que els municipis i els seus carrers siguen espais per a la trobada, la convivència i el desenvolupament comunitari".

A això cal sumar el programa Recuperem Llars, dirigit a la rehabilitació d'habitatges o edificis d'entitats locals destinats a habitatge o lloguer social. Dins d'aquest pla, la Vicepresidència ha invertit a Dénia 66.760 euros en dos habitatges.

Amb tot això, el titular d'Habitatge ha destacat que el total d'inversions a la Marina Alta sumen més de 900.000 euros i s'han destinat a ampliar el parc públic i millorar les condicions de tot el parc construït, així com a enfortir i rehabilitar els espais comuns, ja que "la ciutadania d'aquesta comarca ha de tindre garantida l'accessibilitat a l'habitatge i els espais públics dels seus municipis".

Arxius relacionats