Habitatge treballa en els pròxims concursos d'avantprojectes per a la construcció de noves promocions d'habitatge públic per a lloguer

15/09/2021

- Illueca afirma que l'objectiu és que l'habitatge de protecció pública siga "un referent de qualitat arquitectònica, sostenibilitat ambiental i integració social"
- Aquestes iniciatives s'emmarquen en el Pla 2400 d'habitatge protegit públic 2021-2026La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica treballa en quatre concursos d'avantprojectes per a la construcció de noves promocions d'habitatge públic destinades a lloguer en parcel·les de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha) en uns quants municipis de la Comunitat.

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha explicat que l'objectiu d'aquests concursos és "resignificar l'habitatge de protecció de promoció pública i fer que esdevinga un referent de qualitat arquitectònica, sostenibilitat ambiental i integració social".

De la mateixa manera, ha recordat que aquests concursos avancen en la línia de la construcció bioclimàtica, "un dels grans reptes que inexcusablement hem d'afrontar des de la nostra responsabilitat de govern", i per això ha fet una clara defensa de "la modernització, en clau de sostenibilitat ambiental, del sector de la construcció".

Amb aquests projectes "la Generalitat reprén aquesta mena de promocions amb fons públics, quelcom que no es feia des de fa molts anys", ha assenyalat, alhora que ha mostrat la seua satisfacció, perquè aquests concursos "seran els primers de la recuperació d'una dinàmica de convocatòries que confiem traure anualment".

En aquests primers concursos es trauran parcel·les a Alacant, on es preveu la construcció de 74 habitatges; a Gandia i Elx, amb 70 habitatges en cada municipi, i a Torrent, amb un total de 55. El vicepresident ha comentat que es comença per aquests municipis per a donar resposta a la gran demanda d'habitatge públic que hi ha.

Aquestes iniciatives s'emmarquen en el Pla 2400 d'habitatge protegit públic 2021-2026, impulsat per la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, amb l'objectiu d'ajudar a garantir el dret a l'habitatge digne i reactivar el parc públic destinat al lloguer, la qual cosa també contribuirà a generar ocupació.

Per a fer-ho s'ha treballat de manera transversal en l'execució dels plecs dels avantprojectes, tant en la part tècnica com en l'administrativa, amb la supervisió i la col·laboració de la Direcció General d'Habitatge i Regeneració Urbana i el Col·legi d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana.

Requisits de les edificacions

Quant als requisits bàsics de les edificacions, han d'estar basades en la funcionalitat, amb la incorporació d'espais comunitaris, accessibles, amb habitatges segurs, resilients, que puguen adaptar-se a futures necessitats i que incloguen solucions habitacionals post-COVID.

A més, hauran d'atendre la 'Guia de recomanacions per a la innovació en el camp de l'equitat habitacional i gènere en l'arquitectura' de la Direcció General de la Innovació Ecològica en la Construcció.

També hauran d'incorporar mesures que fomenten l'estalvi i el confort energètic, emprar materials de construcció de baix impacte mediambiental, la circularitat i la incorporació de tecnologies que promoguen l'hipocarbonització de l'entorn construït. Tot això seguint la 'Guia verda de mesures mediambientals en la contractació pública en l'àmbit de l'edificació de la Generalitat'.

En aquest sentit, la incorporació de les necessitats post-COVID i els requisits d'eficiència energètica ajudaran a fer que aquestes construccions puguen optar als fons europeus del programa de construcció d'habitatge social del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Govern estatal.

Per al manteniment de les edificacions, es fomentarà la prefabricació i la industrialització dels processos, així com la incorporació de solucions que faciliten i garantisquen la durabilitat i el manteniment de baix cost, amb unitats de fàcil registre i reposició. Cal destacar que es valoraran els models de gestió dels espais compartits de l'edifici i la mescla d'usos afavorirà el desenvolupament social de la comunitat.