La Generalitat inclourà la perspectiva de gènere en la contractació pública i les subvencions

27/07/2021
La Generalitat inclourà la perspectiva de gènere en la contractació pública i les subvencions

- Pérez Garijo i Martínez Dalmau es reuneixen amb la directora de l'Institut de les Dones del Govern d'Espanya, María Antonia Morillas
- "Esperem tindre aprovat prompte el reglament de clàusules socials, en què és clau la igualtat de gènere", ha assegurat la consellera de Qualitat Democràtica
- El vicepresident segon destaca que la compra d'habitatge públic prioritzarà "espais que promoguen les cures i siguen una garantia d'igualtat"El decret del Consell que regularà les clàusules de responsabilitat social en la contractació pública i en la convocatòria d'ajudes i subvencions inclourà la perspectiva de gènere. Així ho ha anunciat la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, després de reunir-se amb la directora de l'Institut de les Dones del Govern d'Espanya, María Antonia Morillas, i amb el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau.

La reunió ha servit, com ha explicat Pérez Garijo, "per a parlar de la importància de les polítiques d'igualtat, que han de ser transversals". En aquest sentit, ha afirmat que "esperem tindre aprovat prompte el reglament de clàusules de responsabilitat social, en què són clau les que promouen la igualtat de gènere".

En aquest sentit, Pérez Garijo ha subratllat la importància de "premiar les empreses que facen polítiques d'igualtat i acaben amb la bretxa salarial entre homes i dones, perquè la contractació siga verdaderament responsable".

María Antonia Morillas, per la seua banda, ha mostrat el seu interés per la normativa valenciana i ha avançat que des del seu departament s'està elaborant "una guia per a incorporar clàusules d'igualtat a les convocatòries de fons europeus del Pla de recuperació".

La directora de l'Institut de les Dones s'ha declarat "convençuda que els fons europeus han de servir per a introduir transformacions profundes en el model productiu".

"Hem aconseguit que un dels quatre eixos d'aquests fons siga l'equitat de gènere. Ara ho hem de transformar en polítiques públiques específiques i per a fer-ho volem aprendre del treball que s'està fent ací amb les clàusules socials", ha afirmat Morillas.

Contractació socialment responsable

La norma valenciana, elaborada per les conselleries de Qualitat Democràtica i d'Hisenda, desenvolupa la Llei 18/2018, de la Generalitat Valenciana, per al foment de la responsabilitat social i la Llei 9/2017 de contractes del sector públic, així com les directrius europees sobre la contractació pública socialment responsable.

El text, actualment en tramitació, preveu que les prescripcions de tots els contractes incorporen la perspectiva de gènere i que eviten l'ús de llenguatge i les imatges sexistes.

A més, es valorarà el compromís d'emprar en la plantilla que executarà el contracte ?i en els casos de noves contractacions, baixes i substitucions? víctimes de la violència de gènere. També es tindrà en compte el compromís d'emprar més proporció de dones que el percentatge d'ocupades en la branca d'activitat del sector corresponent.

En sectors notòriament feminitzats es primarà la presència de dones en llocs de responsabilitat. A més, la norma preveu que es valoren els compromisos de conciliació de la vida personal, laboral i familiar que superen el que està legalment establit.

En matèria de foment de l'ocupació autònoma i del cooperativisme, en els casos en què el plec establisca la possibilitat de subcontractació, es valorarà si es fa amb dones treballadores autònomes, així com cooperatives constituïdes majoritàriament per dones.

En cas que hi haja empat, per a l'adjudicació tindran preferència les empreses i les entitats que hagen negociat, aprovat i inscrit plans d'igualtat. El mateix succeirà amb els beneficiaris de subvencions.

Habitatge públic

Durant la trobada, el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha explicat com des del seu departament s'està impulsant la compra pública d'habitatge amb perspectiva de gènere. "Estem determinant els paràmetres que fomenten els espais dedicats a l'esfera de les cures perquè siguen una garantia d'igualtat entre gèneres en els espais que habitem".

En aquest sentit, ha assenyalat que "la concepció d'uns espais sensibles a la perspectiva de gènere suposa situar la vida de les persones en el centre".

El vicepresident ha assegurat, en el marc de la transversalització de gènere en les polítiques públiques, que "amb la compra pública responsable i sensible amb la perspectiva de gènere es pretén fer, a partir de la transferència de coneixement aplicada al disseny d'espais conciliadors, uns espais que promoguen l'autonomia de les persones i incentiven la corresponsabilitat com a eina fonamental per a generar unes relacions més igualitàries".

També s'ha referit a l'Agenda Urbana Valenciana que està elaborant la Generalitat en resposta a la recomanació de les Nacions Unides, que insta en territoris, estats, regions i ciutats a disposar d'una guia pròpia. En aquest sentit, Martínez Dalmau ha destacat que "ha de servir per a garantir el dret a gaudir dels nostres pobles i ciutats en igualtat de condicions".

Arxius relacionats