Martínez Dalmau i l'alcalde de L'Eliana signen un conveni per a cedir el dret de tanteig a l'Ajuntament i puga comprar habitatges

08/06/2021
Martínez Dalmau i l"alcalde de L"Eliana signen un conveni per a cedir el dret de tanteig a l"Ajuntament i puga comprar habitatges

- El vicepresident afirma que és un "avançament per a descentralitzar les polítiques d'habitatge de la Generalitat en favor dels municipis"
- L'Ajuntament serà l'encarregat de gestionar aquests habitatges, els termes de cessió dels quals i gestió es plasmaran en un conveniEl vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha signat hui un conveni amb l'alcalde de L'Eliana, Salva Torrent, per a la cessió de dret de tanteig i retracte que permetrà a l'ajuntament comprar habitatges per a atendre les necessitats residencials del municipi.

Martínez Dalmau ha destacat que amb la signatura d'aquest conveni "avancem en el nostre objectiu de descentralitzar les polítiques d'habitatge de la Generalitat en favor dels municipis" perquè "la realitat ens mostra que són les administracions més pròximes a les persones i, per tant, les que millor poden conéixer i respondre a les seues inquietuds i necessitats".

El vicepresident ha mostrat la seua satisfacció perquè ja són molts els consistoris i mancomunitats que s'han adherit a un conveni similar al que s'ha signat hui amb L'Eliana. "Ha quedat demostrat que el tanteig i retracte és un mecanisme molt eficaç perquè les entitats locals puguen crear o ampliar el seu parc públic d'habitatges i per això m'enorgulleix estar hui ací".

A més, amb la signatura d'aquest conveni es fa un primer pas perquè l'Ajuntament de L'Eliana puga optar a les subvencions que la Conselleria té per a aquest fi, i que ascendeixen a un total de deu milions d'euros per a 2021.

Un punt molt important d'aquest conveni és que els habitatges que s'adquirisquen a través del tanteig i retracte es qualificaran de protecció oficial amb caràcter permanent, per la qual cosa s'incorporaran al seu parc públic municipal. Per tant serà l'Ajuntament l'encarregat de gestionar aquests habitatges, els termes de cessió i gestió dels quals es plasmaran en un conveni pròxim.

Un altre dels avantatges sobre la cessió d'aquest dret és que s'assegura una major proximitat en els serveis que es presten en matèria d'habitatge i, en conseqüència, per a resoldre els problemes que sorgisquen el més ràpid possible.

Per part seua, l'alcalde de L'Eliana ha agraït al vicepresident la seua visita i la signatura d'aquest conveni, "una eina que ajuda a exercir el dret a l'habitatge i que ens permetrà adquirir immobles de manera preferent".

Salva Torrent ha reconegut el problema d'habitatge existent a L'Eliana, amb lloguers i habitatges amb preus alts. Per aquest motiu va destacar "la necessitat d'aquest tipus de polítiques per a adquirir un habitatge públic que puga ser facilitat a la gent més vulnerable i amb menys recursos".

Ja són moltes les entitats locals que s'han adherit a aquest conveni amb la Generalitat, resultat del Decret llei 6/2020, de 5 de juny, del Consell, per a l'ampliació de l'habitatge públic en la Comunitat Valenciana mitjançant els drets de tanteig i retracte. Amb aquest, la Generalitat pot cedir els drets d'adquisició preferent al municipi on se situe l'habitatge objecte de tanteig o retracte, cosa que podrà exercir directament o a través d'un ens públic en el qual delegue les competències d'habitatge.

El vicepresident ha estat acompanyat en la visita a L'Eliana per la directora general d'Emergència Residencial, Pura Peris. Posteriorment, junt amb ella i a l'alcalde, Martínez Dalmau ha visitat el barri de l'Estació, que aspira als fons europeus per a la regeneració urbana de la zona i la proposta del qual va ser inclosa en una Manifestació d'Interés relacionada amb la rehabilitació de barris.

Arxius relacionats