Martínez Dalmau signa un conveni amb la Pobla de Vallbona per a la cessió de gestió dels habitatges les famílies dels quals anaven a ser desnonades

08/06/2021
Martínez Dalmau signa un conveni amb la Pobla de Vallbona per a la cessió de gestió dels habitatges les famílies dels quals anaven a ser desnonades

- Segons l'acord, els immobles s'incorporaran al registre d'oferta d'immobles per a habitatge social, per a poder destinar-los a lloguer social
- La Conselleria ha invertit uns 1,7 milions d'euros en la compra dels immoblesEl vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i l'alcalde de la Pobla de Vallbona, Josep Vicent Garcia, han signat un conveni de cessió de la gestió dels habitatges que la Generalitat ha adquirit amb la finalitat que 29 famílies d'aquest municipi no hagueren d'abandonar les seues llars, ja que anaven a ser desnonades.

A finals de novembre es va conéixer que més de 30 famílies de la Pobla de Vallbona anaven a ser desnonades el 8 de desembre de 2020 i, immediatament, els equips jurídics de la Conselleria i de l'Ajuntament van aconseguir "en un temps rècord, mitjançant escrits dirigits al jutjat, ajornar els desnonaments al 8 de febrer de 2021 mentre es buscava una solució", ha explicat Dalmau.

Durant aquest temps, es va estudiar el cas concret de cada família i es va negociar amb l'empresa Divarian la compra dels habitatges per part de la Conselleria. "Van ser setmanes molt intenses però, gràcies a una actuació decidida i a l'esforç de tots, aquestes famílies ja poden estar tranquil·les a casa", ha assegurat Martínez Dalmau.

Després del procediment administratiu per a la compra i escripturació dels habitatges, el vicepresident segon ha mostrat la seua satisfacció perquè "amb aquesta adquisició ampliem el parc públic de la Generalitat que es destina a les persones que veritablement ho necessiten".

El pas següent és la signatura d'aquest conveni pel qual se cedeix la gestió d'aquests immobles a l'Ajuntament de la Pobla de Vallbona, que decidirà quines famílies accedeixen al lloguer social, quantes es destinen a emergències, etc. Amb això, aquest municipi del Camp de Túria, en el qual no hi havia habitatge públic, ha passat a ser un dels que més en tenen a la comarca.

Martínez Dalmau ha destacat la importància que té la implicació de les entitats locals en la gestió de l'habitatge públic. En aquest sentit, ha felicitat l'Ajuntament de la Pobla de Vallbona i la societat civil, liderada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), per tot el treball realitzat. En la signatura del conveni també ha estat present la directora general d'Emergència Residencial, Pura Peris.

Per la seua part, l'alcalde de la Pobla de Vallbona ha assegurat que el treball que ha dut a terme en els últims mesos és un "gran exemple de col·laboració entre administracions que tenen clares les polítiques d'habitatge" i que les exerceixen "amb plenes garanties i oferint habitatges de qualitat".

Després de la reunió, el vicepresident, acompanyat per l'alcalde i la directora general d'Emergència Residencial, han visitat els edificis dels habitatges adquirits i Martínez Dalmau ha comunicat als veïns i veïnes que tot el procediment està complet i que oficialment "ja són inquilins del parc públic de la Generaltiat". El veïnat ha mostrat satisfacció i «tranquil·litat perquè finalment s'han pogut quedar a les seues cases».

Condicions del conveni

El conveni estableix les condicions per a la cessió d'ús dels habitatges adquirits per la Generalitat. Segons aquest conveni, els immobles es destinaran a habitatge social, de manera que permetran l'accés a persones i unitats familiars en situació d'emergència social, quan no disposen d'una solució residencial digna i adequada ni de renda o patrimoni que ho permeta.

Els immobles s'incorporaran al registre d'oferta d'immobles per a habitatge social, per a poder destinar-les a lloguer social, de conformitat amb el Reglament d'oferta i demanda d'habitatge de l'Ajuntament de la Pobla de Vallbona.

La Conselleria assistirà el consistori en la resolució de consultes relatives al procediment d'adjudicació de beneficiaris del lloguer social o emergència residencial. Per la seua part, l'Ajuntament es compromet a disposar dels mitjans personals, materials i econòmics per a dur a terme la gestió dels immobles i assumir les despeses de manteniment dels habitatges.

Es crearà una comissió mixta de seguiment i control, integrada per una persona representant de cadascuna de les administracions públiques que subscriuen el conveni i el secretari de l'Ajuntament.

Desallotjament suspés

L'aplicació dels mecanismes que preveu la legislació va fer possible que, finalment, el passat 8 de desembre se suspenguera el desallotjament d'aquests habitatges. Els informes de vulnerabilitat dels serveis socials municipals van demostrar que aquestes famílies no disposaven d'una altra alternativa residencial. D'aquesta manera, s'obria un breu període de temps per a buscar solucions amb la intenció que les famílies afectades romangueren a les seues cases.

Immediatament, la Secretària Autonòmica d'Habitatge i Funció Social, a través de la Direcció General d'Emergència Residencial, amb César Jiménez i Pura Peris com a titulars, respectivament, van iniciar la negociació amb el fons d'inversió propietari dels habitatges.

L'acord aconseguit amb Divarian va suposar l'adquisició de 28 habitatges als edificis on resideixen les famílies que anaven a ser desnonades, als carrers Sant Sebastià número 108 i Argila número 99, la qual cosa permet resoldre la totalitat dels casos i, a més, atendre altres necessitats estructurals d'habitatge en el municipi. Juntament amb aquests, la Conselleria també va adquirir al municipi un altre habitatge al BBVA. Per tant, la inversió total per a adquirir aquests 29 habitatges va ser d'uns 1,7 milions d'euros. A més, a finals de 2020, es van comprar tres habitatges més a la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb).

Una comissió mixta formada per representants de la Conselleria, el consistori, la PAH i els mateixos veïns i veïnes ha sigut l'encarregada de fer un seguiment de tot el procediment.

Arxius relacionats