La Generalitat impulsa, en col·laboració amb l'Ajuntament d'Ontinyent, la regeneració urbana de Cantereria

14/09/2020

- El vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Rubén Martínez Dalmau, i l'alcalde, Jorge Rodríguez, signen un protocol de col·laboració
- L'actuació té un pressupost de 3.238.000 euros, dels quals la Generalitat aporta 1.600.000 euros, i està previst que concloga a la darreria de 2023El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, han signat un protocol de col·laboració per a iniciar les actuacions de regeneració urbanística i arquitectònica en la zona de Cantereria. D'aquesta manera, es facilitarà una solució residencial a les persones afectades pel temporal de la DANA del 12 de setembre de 2019, les quals després, el gener de 2020, van tornar a patir danys de consideració per la borrasca Gloria.

Les actuacions s'executaran segons la memòria del projecte que aporta l'Ajuntament i tindran un cost total de 3.238.000 euros, dels quals la Generalitat finança 1.600.000 euros, en tres anualitats. En aquest sentit, el vicepresident Dalmau ha anunciat que "des de la Vicepresidència Segona s'ha compromés en el pressupost de 2021 la quantitat prevista de 600.000 euros per a l'any que ve".

Per a Martínez Dalmau, la regeneració urbana de Cantereria és possible gràcies a la col·laboració institucional. "Ens trobem davant d'un clar exemple de treball conjunt entre administracions per a resoldre els problemes urgents de les famílies; que l'actuació coordinada entre l'Ajuntament d'Ontinyent i la Generalitat va fer realitat una primera intervenció de reallotjament de set famílies que tenien les cases amb danys estructurals. Els vam facilitar els habitatges procedents del conveni de cessió amb Criteria Caixa", ha manifestat.

També s'ha referit al canvi climàtic i, en aquest sentit, ha advertit que "les ciutats s'han d'adaptar a aquesta nova realitat en dos vessants diferents". "En primer lloc, és important actuar de manera urgent en aquelles zones que es poden veure afectades per altres temporals i noves inundacions, però, en paral·lel, cal continuar treballant en la prevenció i adaptar les nostres ciutats al nou context i treballar per a reduir al mínim l'impacte ecològic", ha indicat.

Compromisos del protocol

Segons el protocol que s'ha signat, l'Ajuntament d'Ontinyent serà l'encarregat de l'adquisició dels habitatges i els immobles que es delimiten i el derrocament d'aquests, el sosteniment dels talussos i la neteja i la regeneració del paratge, amb la creació d'un espai verd. També confeccionarà un llistat de persones propietàries afectades.

Per la seua banda, la Conselleria es farà càrrec del 50 % de l'actuació, a fi de contribuir que les persones afectades adquirisquen un habitatge nou, després de la venda a l'Ajuntament dels que té a Cantereria.

Així mateix, la Conselleria contribuirà a la rehabilitació o la reparació d'un altre habitatge propietat de la persona beneficiària o a la inversió en una activitat econòmica diferent de la preexistent en la zona afectada, i destinarà el sobrant a la regeneració arquitectònica i mediambiental de l'àrea afectada.

De la mateixa manera, col·laborarà per al sosteniment dels talussos mitjançant la creació d'un espai verd sostenible i compatible amb la ubicació del terreny que quede després de la demolició dels habitatges.

Les dues parts s'han compromés a constituir una comissió de seguiment per a garantir l'execució del conveni, així com aclarir incidències o dubtes tècnics que pogueren sorgir.

En l'actualitat, la Conselleria gestiona, a través de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha), 65 habitatges al municipi, que formen part del parc públic de la Generalitat, i 27 més que provenen del conveni subscrit amb Criteria Caixa.

A més, s'estan duent a terme dos projectes d'àrees de regeneració urbana (ARRU) al municipi, que permetran renovar 50 habitatges i rehabilitar-ne 77 més. La inversió total en regeneració està prop dels 10 milions d'euros. Tenint en compte els dos ARRU i el projecte de Cantereria, la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica té prevista una inversió de més de 13 milions d'euros.

Exposició fotogràfica

En la seua visita al municipi, el vicepresident, acompanyat per l'alcalde i pel director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio, ha visitat l'exposició 'DANA Ontinyent: un any d'una tempesta històrica', que commemora el primer aniversari de les inundacions.

La mostra fotogràfica, ubicada a la Casa de la Cultura-Palau dels Barons de Santa Bàrbara, recull 75 instantànies que han cedit l'Associació Fotogràfica d'Ontinyent (AFO) i diversos mitjans de comunicació de la ciutat. El catàleg de la mostra inclou textos al·lusius a la DANA de 2019, el canvi climàtic i altres temporals que han assotat Ontinyent.

Arxius relacionats