Martínez Dalmau i les associacions gitanes signen un acord de col·laboració en matèria d'habitatge

06/04/2021
Martínez Dalmau i les associacions gitanes signen un acord de col·laboració en matèria d"habitatge

- El primer acord de la Generalitat per a facilitar l'accés del col·lectiu gitano a les polítiques d'habitatge i erradicar el xabolisme
- La Federació d'Associacions Gitanes representa 80.000 persones de la Comunitat ValencianaEl vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i el vicepresident de la Federació Autonòmica d'Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (FAGA), Francisco Santiago Camacho, han signat un acord de col·laboració per a donar resposta a la situació d'emergència habitacional de les famílies gitanes que resideixen a la Comunitat Valenciana.

Les dues parts han expressat la seua satisfacció en tractar-se "del primer acord en matèria d'habitatge subscrit entre la Generalitat i FAGA" i han manifestat el seu compromís per a treballar de manera conjunta en la "implementació d'una sèrie d'actuacions orientades a millorar la situació habitacional de la comunitat gitana".

Es tracta d'un acord que s'emmarca en l'Estratègia valenciana per a la igualtat i la inclusió del poble gitano 2018-2023 de la Generalitat Valenciana.

A l'acte han assistit el secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social, César Jiménez; la directora general d'Emergència Habitacional, Pura Peris; el director de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVHA), Alberto Aznar, i la subdirectora de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVHA), Helena Ferrando. Per part de FAGA han participat diversos membres de la junta directiva, entre ells José Luis Vargas, Jesús Ramírez Escudero i Dolores Santiago, els quals han assenyalat la importància de l'acord que se subscriu en vespres del Dia Internacional del Poble Gitano, que se celebra el dijous 8 d'abril.

"Hem volgut incloure la mirada de gènere en aquest acord mitjançant la inclusió explícita de l'Associació de Dones Gitanes ROMI València, adscrita a FAGA. Perquè, com mostren els indicadors socials, el rostre més comú de la pobresa i de l'exclusió social és el d'una dona racialitzada", ha assegurat Martínez Dalmau.

El vicepresident ha insistit de manera especial en l'erradicació del xabolisme, que, segons ha dit, "continua afectant prop d'un 10 % de la comunitat gitana i en el foment a l'accés a habitatges en propietat o en règim de lloguer". El xabolisme, segons dades d'estudis del Ministeri de Sanitat, ascendeix a un 2,17 % dels habitatges on resideixen famílies gitanes; els altres tipus d'infrahabitatge, a un 6,46 %.
Martínez Dalmau ha destacat que la Comissió Mixta d'Habitatge, que arranca gràcies a l'acord, abordarà assumptes relacionats amb la millora de l'adequació dels habitatges de l'EVHA per a facilitar més integració social de la comunitat gitana.

D'aquesta manera, ha explicat que entre les mesures es troba l'elaboració conjunta dels processos de planificació i disseny de polítiques relacionades amb els habitatges del parc públic, la promoció de la participació en fòrums, trobades i els grups de treball per a identificar les necessitats habitacionals de la comunitat gitana.

FAGA és una entitat intercultural que presta serveis per al desenvolupament de la comunitat gitana a Castelló, València, al barri de La Coma del municipi de Paterna, Alacant i Elx i representa les 80.000 persones gitanes que viuen en el territori valencià, la qual cosa suposa el 9 % de tota la població gitana d'Espanya.

Les seues accions com a entitat estan encaminades a contribuir a assolir la plena ciutadania de les persones gitanes, millorar les seues condicions de vida, promoure la igualtat de tracte i evitar tota mena de discriminació.

Arxius relacionats