La Generalitat adquireix 48 habitatges en 12 municipis en què no tenia habitatges de lloguer social per a famílies vulnerables

18/02/2021

- La Conselleria d'Habitatge adquireix els immobles a través de compra directa i del dret de tanteig
- Tots els habitatges passen a formar part del parc públic de la GeneralitatLa Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, a través de la Direcció General d'Habitatge i Regeneració Urbana, ha adquirit en l'últim any 48 habitatges ubicats en 12 municipis en què la Generalitat no tenia immobles per a destinar-los en lloguer social a famílies vulnerables.

Per al vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, "es tracta d'un fet molt important perquè significa crear parc públic en localitats en què no teníem ni un sol habitatge, i ara aquests immobles ajudaran a solucionar els problemes habitacionals de famílies vulnerables, que no podrien accedir a un habitatge digne si no fora amb l'ajuda de la Generalitat".

Des de la Vicepresidència Segona s'han utilitzat diversos mecanismes per a ampliar el parc públic d'habitatge. En el cas d'aquests 48 habitatges, se n'han adquirit 31 a través del dret de tanteig i retracte exercit per la Conselleria i els 17 restants, mitjançant compra directa.

Martínez Dalmau ha mostrat la seua satisfacció pels resultats de l'exercici del dret de tanteig. "Estem veient que aquesta compra preferent és una eina molt eficaç per a ampliar el parc públic d'habitatge, ja que ho fa a uns preus raonables i amb bastant rapidesa".

Gràcies al tanteig, municipis com Vallada, la Font d'en Carròs, Guardamar del Segura i Muro de Alcoy han pogut començar a crear el seu parc públic i disposen de pisos per a atendre les necessitats. Destaquen els casos de Vallada i la Font d'en Carròs, el primer amb 3.000 habitants i el segon amb poc menys de 4.000, que han passat de no tindre habitatges de lloguer social a tindre 16 i 13 habitatges, respectivament.

Aquestes adquisicions han sigut possibles gràcies al Decret llei 6/2020, de 5 de juny, del Consell, que ha impulsat la Vicepresidència Segona per a ampliar el parc públic de la Comunitat. A més, amb aquest decret llei s'ha fet un pas més, ja que permet a entitats, com ara ajuntaments i mancomunitats, exercir aquest dret i esdevindre un mecanisme essencial per a ampliar el parc públic. Ja són uns quants consistoris els que han signat un conveni amb la Generalitat per a poder aplicar-lo.

Altres vegades, la Conselleria ha optat per la compra directa, com en el cas de 5 habitatges a Gandia, 3 a Callosa de Segura, 2 a Onda, 2 a Oliva, 2 més a Vinaròs, un a Cocentaina, un a Miramar i un altre a Beniarjó.

Tot el conjunt d'aquests habitatges es qualifica d'habitatge protegit de caràcter permanent i s'incorpora al patrimoni públic de la Generalitat i a la gestió de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha).

Després d'inspeccionar-los per a comprovar l'estat en què estan, es determinen les reparacions que requerisquen i s'inicia el procés d'adjudicació, en col·laboració amb els serveis socials de cada municipi.

Arxius relacionats