Martínez Dalmau presenta la guia de mesures preventives per a reforçar la resiliència d'edificis enfront d'inundacions

21/01/2021
Martínez Dalmau presenta la guia de mesures preventives per a reforçar la resiliència d"edificis enfront d"inundacions

- El vicepresident i conseller d'Habitatge participa en la presentació de la jornada a Alacant
- L'objectiu és desenvolupar actuacions perquè els edificis siguen capaços d'enfrontar-se a una inundació i recuperar-se de l'efecte d'aquestaEl vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha participat en la jornada per a presentar la guia de mesures per a reforçar la resiliència dels edificis enfront d'inundacions, que s'ha celebrat en el Col·legi d'Arquitectes d'Alacant.

El vicepresident segon ha comentat que els registres històrics i actuals ens recorden que la Comunitat està sotmesa a riscos enfront d'inundacions. El temporal de la DANA de setembre de 2019, que va afectar de manera especial la comarca del Baix Segura, va posar en evidència la vulnerabilitat dels edificis enfront d'aquest tipus de catàstrofes; és per això que en aquesta jornada "es pretén mostrar els tipus de vulnerabilitat que presenten els nostres edificis enfront de les inundacions i plantejar quin tipus de mesures poden prendre per a reforçar la seua resiliència enfront d'aquests recurrents episodis", ha assegurat.

La guia ha sigut elaborada per l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE) i la Direcció General de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica ha impulsat aquesta jornada per a donar-la a conéixer. Aquest document respon a un dels objectius dels plans de gestió del risc d'inundació (PGRI): "millorar la resiliència i disminuir la vulnerabilitat dels elements ubicats en les zones inundables".

Martínez Dalmau ha explicat que l'objectiu principal d'aquesta guia és "desenvolupar actuacions preventives perquè els edificis existents siguen capaços de preparar-se i enfrontar-se a una inundació i de recuperar-se de l'efecte d'aquesta".

Per a redactar-la s'han pres com a punt de partida les guies tècniques sobre aquest tema elaborades pel Consorci de Compensació d'Assegurances, dependent del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat i la Direcció General de l'Aigua, del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient. Al seu torn, s'han consultat altres guies semblants de l'àmbit europeu i estatunidenc.

La guia està dirigida principalment als propietaris, usuaris o responsables d'edificis que estan situats en zones de la Comunitat amb inundacions recurrents, i que no han sigut dissenyats per a mitigar la probabilitat de patir danys d'un determinat nivell als quals puguen estar sotmesos.

La guia està dividida en dues parts. La primera desenvolupa el procediment per a l'estimació de la probabilitat que té un edifici de patir danys d'un determinat nivell, en funció del nivell de vulnerabilitat global de l'edifici i del nivell màxim d'aigua esperat.

En la segona part del document es desenvolupen mesures de prevenció de danys en elements constructius i equipaments i serveis d'edificis existents, a través d'una sèrie de fitxes d'aplicació pràctica.

Participants

Cal destacar la participació en la jornada del director de l'Oficina del Pla Vega Renhace, Antonio Alonso. L'objectiu del pla és convertir la catàstrofe en una ocasió per a impulsar un entorn resilient que afavorisca la regeneració econòmica i social del Baix Segura, i promoga un desenvolupament territorial, respectuós amb el medi ambient, que prepare per a futurs episodis de temporals, i que possibilite una major vertebració del territori del Baix Segura amb la resta de la Comunitat.

Un altre dels participants de la jornada ha sigut el prestigiós catedràtic de la universitat d'Alacant, Jorge Olcina, la intervenció del qual s'ha centrat en els efectes de la DANA que va assotar la Comunitat, concretament en la comarca del Baix Segura.

A continuació, el director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio, ha parlat sobre les vulnerabilitats existents dels edificis enfront d'aquestes adversitats meteorològiques. Ha tancat la jornada la directora de l'IVE, Begoña Serrano, que ha exposat les mesures per a reforçar la resiliència enfront de les inundacions.

Arxius relacionats