Martínez Dalmau signa un conveni per a la cessió a l'Ajuntament d'Alboraia del dret de tanteig per a la compra d'habitatge

12/01/2021
Martínez Dalmau signa un conveni per a la cessió a l"Ajuntament d"Alboraia del dret de tanteig per a la compra d"habitatge

- El vicepresident i conseller ha destacat que la cessió d'aquest dret permetrà al municipi ampliar el parc públic d'habitatge
- Alboraia és, després de Sant Joan i Sant Vicent, el tercer municipi a subscriure el conveniEl vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i l'alcalde d'Alboraia, Miguel Chavarría, han signat un conveni per a la cessió de dret de tanteig i retracte al consistori perquè puga adquirir habitatges destinats a cobrir les necessitats residencials del municipi.

Martínez Dalmau ha assegurat que, "d'aquesta manera, es posa en marxa a Alboraia una eina molt important per a aconseguir que habitatges que habitualment acabarien en mans de fons voltor acaben en mans dels ajuntaments. Són habitatges que es venen a preus molt assequibles i respecte dels quals la Generalitat paga al venedor el mateix preu pel qual es vendrien a un fons voltor o una entitat financera".

El vicepresident, que ha estat acompanyat per la directora general d'Habitatge, Elena Azcárraga, ha explicat que els habitatges que ha adquirit el municipi "es qualificaran de protecció oficial amb caràcter permanent, per la qual cosa s'incorporaran al parc públic municipal i es destinaran en lloguer social a les persones, famílies o col·lectius amb escassos recursos socials o en situació de vulnerabilitat".

També ha destacat que amb la cessió del dret a l'Ajuntament, a més, "assolim més proximitat i eficàcia en els serveis que es presten en matèria d'habitatge, tenint en compte que l'Administració local és la més pròxima i a la que primer acudeixen les persones quan tenen una necessitat o un problema".

Alboraia, primer de València a signar

El conveni amb els ajuntaments és el resultat del Decret llei 6/2020, de 5 de juny, del Consell, per a l'ampliació d'habitatge públic a la Comunitat Valenciana mitjançant els drets de tanteig i retracte. Amb aquest, la Generalitat pot cedir els drets d'adquisició preferent al municipi on s'ubique l'habitatge objecte de tanteig o retracte, quelcom que podrà exercir directament o a través d'un ens públic en què delegue les competències d'habitatge.

Amb aquest mecanisme s'agilitzen les tramitacions relatives a les adjudicacions dels immobles. En ser els Serveis Socials municipals els encarregats de fer els informes de les famílies que necessiten un habitatge de manera urgent, l'Ajuntament pot actuar de manera directa i oferir una alternativa immediata a aquestes persones.

Alboraia és el tercer ajuntament de la Comunitat i el primer de la província de València, després dels municipis alacantins de Sant Joan d'Alacant i Sant Vicent del Raspeig. Els dos el van subscriure el mes de novembre passat.

El conveni té una vigència d'un any, amb possibilitat de prorrogar-se. Una comissió mixta en supervisarà i controlarà el compliment.

Arxius relacionats